Kris Peeters stelt hitte maatregelen voor voor Antwerpen
2 juli 2018

De droge junimaand houdt ons wakker, letterlijk en figuurlijk. Daarom maakt CD&V Antwerpen plannen om de stad leefbaar te houden, tijdens koude én warme dagen. De inspiratie voor deze plannen vonden we in onze gesprekken met Antwerpenaren, onder andere in het district Antwerpen. Vandaag rondt het team van dit district zijn huisbezoeken af en geeft het enkele tastbare oplossingen om Antwerpen te verfraaien en verfrissen.

 

De reportage van ATV bekijkt u via deze link: https://atv.be/nieuws/video-maatregelen-tegen-de-hitte-61785

 

Sinds 2015 doorkruist het CD&V-team iedere buurt van het district met een wandeling ‘Uw Buurt, Uw Verhaal’.  Elke wandeling vormt een moment waarop inwoners hun buurt anders leren kennen én waarbij ze ook hun ‘ei’ kwijt kunnen over hun wijk. Er staan inmiddels 14 wandelingen op onze teller.

 

Bruno Puvrez, bewoner van ’t Kiel: "Uw Buurt, Uw Verhaal vind ik echt geslaagd. Ik leren onze buurt op een andere manier kennen en krijgen de gelegenheid te vertellen wat er al goed gaat en beter kan in onze wijk. Ik was twee jaar geleden al aanwezig op een buurtwandeling van de CD&V. Daar werd geluisterd naar mijn opmerking over het vele foutparkeren in de Abdijstraat. Jan Braeckmans heeft dat inmiddels aangekaart bij het districtscollege."

 

Sinds zes weken is het team van CD&V district Antwerpen ook op pad door elke straat van het district. Ze leggen huisbezoeken af, delen folders uit en ontmoeten lukraak mensen die van hun district het mooiste van ’”t Stad” willen maken.

 

Vandaag houden we halt in de laatste straat bij onze deur-aan-deur actie. “Het werd opnieuw een hartelijk gesprek waar thema’s als groen in de straat, inspraak bij de heraanleg van straten en ondersteuning van straatcomités centraal staan,” zegt Jan Braeckmans, lijsttrekker voor CD&V district Antwerpen. “We zijn oprecht fier dat we met onze leden ruim 110.000 folders hebben uitgedeeld en vele gesprekken hebben gevoerd in elke buurt. We mogen daar trots aan toevoegen dat we tijdens onze Uw Buurt Uw Verhaal- wandeling afgelopen drie jaar duizend Antwerpenaren hebben ontmoet. De kennis van de Antwerpenaar moeten we gebruiken, niet bestrijden.”

 

Thema’s als verkeersveiligheid, inspraak, sluikstorten, groen in de straat, ondersteuning van buurtcomités moeten we aanpakken.  Daarom stellen we nu al drie programma punten voor het district Antwerpen:
1. Bij de heraanleg van straten en pleinen betrekken we de buurt van in het begin.

Alle voorbereidende studies stellen vooraf transparant ter beschikking. Op basis daarvan stellen we het eisenpakket voor de ontwerpers samen de omwonenden op. De Antwerpenaar kan heus wel realistische keuzes maken voor hun eigen buurt, binnen het voorziene budget en soms technische randvoorwaarden.

2. Een gezellige buurt is ook een groene buurt. We willen kleine buurtparken ontwikkelen in dichtbebouwde buurten, iedereen moet op 300 m een buurtpark kunnen vinden. Om met vrienden van de zon te genieten of met de kinderen te spelen.

3.In elke Antwerpse wijk moet het bruisend en gezellig wonen zijn. Daarom willen we in elke wijk een buurtcentrum om te vergaderen, waar verenigingen een thuis vinden, én waar straatcomités activiteiten organiseren in periodes met slecht weer. We willen één ontmoetingsplek per 10.000 inwoners. Dat zijn er dus minstens 19.

 

De gesprekken zorgden daarnaast ook voor verfrissende ideeën.

Kris Peeters, lijstduwer district Antwerpen en lijsttrekker voor de stad: “Antwerpenaren hebben het gemerkt, het is de droogste junimaand sinds meer dan veertig jaar. Na onze plannen om Antwerpen te ontharden, reiken we nu ideeën aan om Antwerpen te verfrissen.

 We willen inwoners de kans bieden om samen met hun buurt warme daken om te vormen tot verfrissende groendaken. Een premie stimuleert onze inwoners hiervoor. Daarenboven geven we zelf eerst het goede voorbeeld. De stedelijke gebouwen, zoals hier achter de hoek het gebouw van de stedelijk administratie Den Bell, lenen zich voor de aanleg van een groendak.

Waar mogelijk maken we deze publiek toegankelijk als dakpark. De voordelen zijn tastbaar. Door donkere daken die warmte vasthouden en de stad opwarmen te vervangen door groendaken, koelt de stad af. Daarenboven maken groene daken onze stad mooier en reinigen ze de lucht.”