De stad Antwerpen deelt haar wagenpark met bewoners en bezoekers en gaat daarvoor in zee met Cambio en Bolides. In 2018 start de stad ook een proefproject met twee vuilniswagens op waterstof.
12 september 2017

 
De stad Antwerpen investeert in autodelen en stelt haar eigen wagenpark daarvoor ter beschikking. Sinds gisteren zijn er al twee dienstwagens die gebruikt kunnen worden. In de loop van de maand komen daar nog eens elf voertuigen bij. Twaalf wagens van het stedelijk wagenpark worden ingezet na de kantooruren. De dertiende, een elektrische auto aan het Ecohuis op de Turnhoutsebaan, zal ook tijdens de kantooruren beschikbaar zijn. Om dat autodelen vlot te laten verlopen, gaat de stad in zee met twee partners: Cambio en Bolides. Om gebruik te kunnen maken van de stadswagens, kunnen geïnteresseerden zich aansluiten bij een van deze autodeelfirma's. “Door ons eigen wagenpark te delen, geven we het goede voorbeeld en kunnen we onze auto's veel efficiënter inzetten”, zegt schepen van Patrimonium Caroline Bastiaens (CD&V). “Als stad zetten we in op een duurzame vloot, met elektrische wagens, hybrideauto's en wagens op CNG. Gebruikers van het autodeelsysteem krijgen zo ook de kans om die type wagens te testen.”

 

Ook schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is tevreden. “Met dit initiatief reiken we bewoners en burgers extra vervoersopties aan”, zegt Kennis. “Autodelen is een duurzaam alternatief voor het bezit van de auto en met dit initiatief vergroot het aanbod van het autodelen. Het zorgt bovendien voor minder auto's, die dus ook minder parkeerplaatsen innemen.”

 

“Het is een win-winsituatie”, vult Geert Gisquière van Cambio Autodelen aan. “De stad gaat efficiënter om met haar wagenpark en het autodeelaanbod in de stad wordt versterkt, 's avonds en in het weekend, net wanneer de inwoners die aan autodelen doen er het meeste behoefte aan hebben.”

 

Vuilniswagens op waterstof
De staanplaatsen van de deelauto's zijn verspreid over heel Antwerpen. Het gaat om één auto aan het districtshuis van Deurne, twee aan het Hessenhuis op de Falconrui, één aan het Ecohuis en negen in parking den Bell. Het is voorlopig nog een proefproject dat één jaar zal duren. Bij een positieve evaluatie kan een uitbreiding tot drie jaar volgen. “We hebben alvast de ambitie om dit nog verder uit te breiden”, zegt Bastiaens. “Intussen blijven we werken aan een nog duurzamer stedelijk wagenpark. Volgend jaar gaan we experimenteren met twee vuilniswagens op waterstof. We willen voorloper blijven, om aan te tonen dat het ook zo kan. We zullen daarvoor ook een waterstoftankstation realiseren aan Isvag.”
 
Jan Stassijns
 
Gazet van Antwerpen - editie Metropool/Stad, 12 september 2017, pagina 15 - Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden.