Op 13 december organiseert CD&V Antwerpen haar derde stadsatelier “Vlot(ter) Thuis in ’t Stad”.

 

Het Antwerpen van 2040 is vlotter en duurzamer bereikbaar dan vandaag. Waar de Stad dit jaar nog de titel van Belgisch filekampioen kreeg en er te veel fietsongevallen te betreuren vielen, zal het autoverkeer in het Antwerpen van de toekomst efficiënt naar de hoofdassen geleid worden. Fietspaden, voetpaden en tram-en buslijnen zullen de Antwerpenaar zo snel mogelijk van punt A naar B brengen.

 

Kom mee debatteren op ons stadsatelier 'Vlot thuis in 't Stad' en deel uw voorstellen over mobiliteit die de welvaart bevordert, die bijdraagt aan schonere lucht en die kinderen toelaat veilig te spelen en te bewegen. Inschrijven doet u onderaan deze pagina. 

 

KEYNOTE SPEAKER

 

Mobiliteitsdeskundige Kris Peeters, also known as ‘de andere Kris Peeters’ is geboren en getogen in de Kempen. Nu en dan ook opgetogen, meestal verontwaardigd. Heuvelend parcours van politieke en sociale wetenschappen via sociale en culturele antropologie naar verkeerskunde. Eerste en tevens laatste fietsambtenaar van de stad Antwerpen. Auteur van ‘Het voorruitperspectief’ en ‘De file voorbij’. In het voorjaar van 2014 verscheen zijn derde boek ‘Weg van mobiliteit’ (Uitgeverij Vrijdag). Voorts al dan niet occasionele opiniebijdragen, columns en een mobiliteitsblog. Ooit schepen voor mobiliteit, nu politiek gepensioneerd. Spreker omdat hij niet kan zwijgen. Zijn lijfspreuk is ‘Zonder dwarsliggers rijden er geen treinen’ en daardoor is Kris een beetje berucht. Op 13 december loodst hij u door zijn visie op mobiliteit in al haar facetten, en wat dat betekent voor de regio in en rond Antwerpen.​

 

 

 

 

PROGRAMMA

Mobiliteit voor een welvarende stad: Frederic Keymeulen (Transport en Logistiek Vlaanderen) 

Antwerpen is de op een na grootste stad van België en huist de tweede grootste haven van Europa. Slimme en duurzame oplossingen zijn nodig om de stad vlot bereikbaar te houden. Hoe blijven we vlot bereikbaar voor (goederen)transport en ondernemers, zonder onze wegen te zwaar te belasten?

 

Groenere mobiliteit: Luk Vanmaele (Antwerpse Participatie Ploeg, Kubiekruimte vzw)

De Stad neemt initiatieven om een groenere mobiliteit te stimuleren, bijvoorbeeld door laadpalen voor elektrische wagens te plaatsen. Wat kunnen we nog doen om de Antwerpse mobiliteit groener en duurzamer te maken?  

 

Deelmobiliteit: Jan-Albrecht Jost (Scooty)

Van auto’s tot fietsen, de stad voorziet verschillende vervoersmiddelen waarvan iedereen gebruik kan maken. Op welke manier kunnen we de deelmobiliteit nog beter uitbouwen in de stad? Is deelmobiliteit de toekomst van A?

 

Slimme mobiliteit: Bart Wolput (UAMS Antwerp Management School)

In smartzone Sint-Andries zijn we er al volop mee aan het experimenteren: slimme mobiliteit. Pakjes snel, efficiënt en zo duurzaam mogelijk vervoeren? Samen met Imec en app IntelloCity zetten we stappen naar een slimme, mobiliteitsvriendelijke logistiek. Welke slimme initiatieven kan de Stad nog nemen om de mobiliteit te verbeteren? Hoe kan technologie nog bijdragen tot een efficiënte mobiliteit in en rond de stad?  

 

Veilige mobiliteit: Stef Leroy (Fietsersbond) en Jef Van den Bergh (Kamerlid commissie mobiliteit) 

Veilige mobiliteit is een prioriteit voor het stadsbestuur en voor de Antwerpenaar. De afgelopen maanden waren er verschillende fietsongevallen te betreuren in onze stad. Welke maatregelen kan de stad nemen om het verkeer veiliger te maken voor de weggebruikers?

 

Gezinsvriendelijke mobiliteit: Inge Verhulst en Kurt Augustyns (Fietstaxi)

Ouders moeten hun kinderen vlot en veilig naar school kunnen vervoeren, zonder steeds de auto te moeten nemen. Hoe kunnen we de Antwerpse mobiliteit beter afstemmen op onze gezinnen?  

 

Vlot woon-werkverkeer: Dirk Lauwers (prof. Universiteit Gent, Antwerpen)

Hoe verplaatsen we ons in en rond de stad vlot naar het eigen werk? Biedt de trambus soelaas? Of kunnen we de verschillende verkeersmodi beter coördineren en met elkaar verknopen? Hoe geven we deze initiatieven infrastructureel ruimte?  

 

Praktische info: 

 

13/12/2017 om 19u, Mercado - zaal 'Cantina', Groenplaats 43 2000 Antwerpen. 

  • 19u: welkom / netwerking
  • 19u30: keynotes door mobiliteitsdeskundige Kris Peeters
  • 20u: dialoog in verschillende groepen met experten & opinieleiders
  • 21u30: conclusies & keynote door Kris Peeters
  • 22u: netwerkdrink

Schrijf je hier in: